Chcete sa dozvedieť viac o tom, čo vás zaujíma? Napíšte nám váš tip.

Liečba obezity bypassom Y

Napísal dňa 7. december 2015

Pre názornú ukážku kliknite na doleuvedený link. Preklad pod videom.

http://www.e-sante.fr/obesite-derivation-gastrique-roux-en-y-rygb-expliquee-en-video/video/838

Trávenie začína v ústach, kde sú potraviny rozložené žuvaním a slinami. Následne pokračuje v žalúdku, kde je potravina transformovaná na tekutú potravu, ktorá potom prechádza do tenkého čreva. Pankreas a pečeňové enzýmy pokračujú v trávení potravy. Vstrebávanie živín a vitamínov je realizované v tenkom čreve. Malé výbežky, tzv. klky, ktoré pokrývajú tenké črevo, umožňujú prechod natrávanej potraviny do krvného riečišťa. Žalúdočný bypass je najviac praktizovaný u obezity na chirurgických pracoviskách v Spojených štátoch. V priebehu prvej časti chirurgického zákroku, sa vytvorí malý váčok za pomoci svoriek v hornej časti žalúdka. Tento postup obmedzuje množstvo jedla, ktoré môže byť asi 30 g spotrebované pacientom. Väčšia časť žalúdka sa potom oddelí od váčku, ale nie je odstránená. Druhý krok sa týka tenkého čreva tesne pod dvanástorníkom, kde je prvá časť tenkého čreva. Druhá časť tenkého čreva, jejuna, sa zdvihne a pripojí k novovytvorenému váčku v oblasti žalúdka. Dvanástnorník je potom pripojený k novej črevnej časti,vznikne črevo v tvare písmena Y. Vynechanie dvanástorníka obmedzuje vstrebávanie živín a kalórií, ktorá pomáha pri chudnutí. Komplikácie bypassu je “dumping syndróm,” prietrže, a výživové nedostatky.

Zdroj: e-sante.fr