Chcete sa dozvedieť viac o tom, čo vás zaujíma? Napíšte nám váš tip.

Jedzte jedlá, ktoré neškodia

Napísal dňa 24. august 2017

Éčka, stužené tuky, umelé prísady – to všetko denne konzumujeme, bez toho aby sme vedeli, čo presne to s našim telom robí.

Bojíte sa “éčok”?

Je až prekvapujúce, že v jednom výrobku môžeme nájsť (mnohokrát zbytočne) až desiatky potravinárskych aditív. Je dobré povedať, že nie všetky tieto látky sú škodlivé alebo nebezpečné, napriek tomu je však namieste otázka, či je nutné ich pridávať do potravín. “Hoci označenie” éčka “v ľuďoch automaticky vyvolávajú negatívny postoj, nemusíte sa báť úplne všetkých. Existujú škodlivé, ale aj úplne nevinné éčka. Mnoho z nich je úplne neškodných. Napr. prírodné farbivá, ako je kurkumín E100 (prírodná žltá) alebo E160a karotén (prírodná oranžová). Svoje éčko má aj kyselina askorbová E300, čo je vlastne vitamín C, aj pektín E440, obsiahnutý v marmeláde. Na druhej strane existujú aj “éčka”, ktorým by ste sa mali razantne vyhýbať a ktoré by sa ani nemala v potravinách objavovať. Medzi rizikové patrí napr. Aspartam E951, cyklamát E952, dusitan sodný E250 alebo potravinárske farbivá E122, E124 a E129 a ďalšie. Riešením je poznamenať si tie najhoršie z nich a pri nákupe sa trochu viac zamerať na etiketu.

Ste to, čo jete

Ak sa chcete cítiť a vyzerať dobre, potom je lepšie sa niektorým potravinám úplne vyhýbať. Aj keď sú to potraviny chutné, pre život ich nepotrebujete. Okrem toho, že možno práve kvôli nim sa nemôžete zbaviť prebytočných kilogramov, majú tiež negatívny vplyv na vaše zdravie. Viete, ktoré sú to?

Výrobky obsahujúce stužené tuky

Síce by tuky mali tvoriť približne 30% z nášho denného energetického príjmu, ale vo veľkej miere by to mali byť tuky zdravé, ktoré pozitívne pôsobia na mozog, srdce, pleť i imunitu. Pri skúmaní etikety sa zamerajte na použitie “stuženého rastlinného tuku”, ktorý je zdrojom transnenasycených mastných kyselín (TFA) škodiacich nášmu zdraviu. Tieto nezdravé tuky sa vytvoria stužením rastlinného oleja a ich nadmerná konzumácia preukázateľne spôsobuje obezitu, srdcovo-cievne choroby a diabetes 2. typu. Transnenasycené mastné kyseliny nájdeme v niektorých druhoch čokolády, čokoládových figúrkach, v hnedých polevách croissantov, sladkých tyčinkách, zákuskoch, nátierkach, obložených bagetách, pečive atď. Pridávajú sa predovšetkým pre ich chuťové vlastnosti a dlhšiu trvanlivosť.

68532

Umelé sladidlá

Konkrétne látky Aspartám (E951), Sacharín (E954) a Cyklamát (E952) sú používané v najrôznejších potravinárskych výrobkoch, nápojoch a žuvačkách. Aspartám je látka, ktorá môže citlivejším osobám a deťom spôsobovať rôzne zdravotné ťažkosti. Objaviť sa tak môžu závraty, bolesti hlavy, kožné problémy alebo poruchy správania u detí. Objavujú sa tiež informácie, že pri trávení tohto sladidla dokáže produkovať nebezpečný formaldehyd. Sacharín sa používa najčastejšie ako sladidlo nápojov pre diabetikov. Jeho dlhodobá konzumácia sa však neodporúča, pretože môže viesť k vzniku rakoviny močového mechúra. Cyklamát je sladidlo, ktoré je napr. v USA.

Glutamát sodný (E621)

Ide o látku, ktorá zvýrazňuje u výrobkov (mäsové výrobky, instantné polievky, omáčky, koreniace zmesi, pochutiny, apod.) chuť a vôňu. Ide o látku, ktorá môže spôsobovať mnohé alergické reakcie a rozhodne nie je vhodná pre deti. Po konzumácii veľkého množstva potravín obsahujúcich glutamát sa môžu objaviť bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie, atď.

Dusitan sodný (E250)

Ide o konzervant a stabilizátor a používa sa najmä v mäsových výrobkoch a údeninách. Práve ten dodáva týmto výrobkom typickú farbu, chuť a ničí nežiadúce mikroorganizmy. Ide o látku, ktorá je v niektorých krajinách zakázaná kvôli preukázaným negatívnym účinkom na ľudské zdravie.

Farbivá

Šišky, croissanty a predovšetkým tie extra farebné a skvele vyzerajúci donuty obsahujú vysoké množstvo tukov a cukrov, u šišiek potom ešte koktail dochucovadiel a farbív. Ak ide o farebné polevy (banánová, jahodová, vanilková atď.), vedzte, že väčšinou skutočne nejde o roztlačené ovocie, ale o žlté karotény alebo syntetický tartrazín, ktorý je z uhoľného dechtu a môže spôsobovať detskú hyperaktivitu a alergie. Croissanty, donuty aj šišky dodávajú predovšetkým mnoho prázdnych kalórií!

Zdroj: www.wsj.com, Foto: www.unsplash.com

Napíšte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *