Chcete sa dozvedieť viac o tom, čo vás zaujíma? Napíšte nám váš tip.

Zaostrené na celiakiu

Napísal dňa 16. apríl 2018

Ak máme hlad, s chuťou sa pustíme do jedla. Ľudia s ochorením nazývaným celiakia musia v mnohých ohľadoch starostlivo vážiť, čo si dajú na tanier.

Bolesti brucha, nadúvanie alebo hnačka trápia čas od času každého z nás. Avšak u časti populácie tie isté sprievodné príznaky majú úplne inú príčinu – celiakiu. Spravidla o nej vieme, že znemožňuje konzumovať potraviny s lepkom.

Čo je ale podstatou tohto problému?

Ide o chronické autoimunitné ochorenie, ktoré sa vyskytuje u geneticky predisponovaných pacientov. Autoimunitný proces vedie k atrofii sliznice tenkého čreva a v dôsledku toho dochádza k poruche vstrebávania živín. Genetická predispozícia sa nachádza asi u 20 percent populácie, ochorie však len 1 až 2 percentá celkovej populácie.

Choroba detí aj dospelých

Prejavy celiakie u detí bývajú spravidla typické: menší vzrast, nafúknuté bruško, hnačky. V súčasnej dobe však všeobecne prevažuje obraz asymptomatický, kedy pacienti majú len nešpecifické zažívacie prejavy, akými sú nadúvanie a občasne redšia stolica. V dospelosti potom môže byť prvým prejavom až osteopénia či osteoporóza v dôsledku deficitu vitamínu D a vápnika. Celiakia sa totiž môže objaviť v akomkoľvek veku, teda nielen u detí v čase, keď sa prvýkrát stretávajú so stravou obsahujúcou lepok (krupicová kaša, piškóty), ale tiež u dospelých, často pri oslabení, po duševnej či telesnej záťaži (stres, operácie, tehotenstvo, iné vážne ochorenia a pod.), väčšinou medzi 30. a 40. rokom veku.

87787

Celiakia, alergia, či intolerancia?

Často je však za celiakiou mylne zamieňaná alergia na pšeničnú múku. V prípade alergickej reakcie je dôsledkom opuch sliznice tenkého čreva a tiež môžu byť prítomné celkové kožné alergické reakcie, napríklad žihľavka. Diagnostika sa opiera o výsledky testovania určitej skupiny imunoglobulínov (IgE). Tu sa síce tiež odporúča bezlepková diéta, ale nemusí byť taká prísna ako u celiakie. Záleží na súhrne celkových prejavov závislých na množstve prijatého lepku.

Novou diagnostickou jednotkou, ktorá sa teraz stáva veľmi populárnou, je neceliakálna intolerancia lepku, kedy je klasická celiakia diagnosticky vylúčená (histologický nález zo sliznice dvanástnika je normálny a nie sú prítomné protilátky TTG – tkanivová transglutamináza a EMA – endomyziálne protilátky). Títo pacienti majú klinické prejavy dyspeptického syndrómu (nešpecifické tráviace príznaky) s dobrým efektom pri bezlepkovej diéte, ktoré v tomto prípade tiež nemusia byť tak prísne. Podľa posledných údajov si kupuje bezlepkové výrobky až 26 percent obyvateľov v USA a tiež u nás sa percento záujemcov zvyšuje.

Možnosti stravovania

Vzhľadom na fakt, že celiakia v súčasnej dobe nie je vyliečiteľná, je nutné, aby títo pacienti dodržiavali bezlepkovú diétu celoživotne, čo je psychicky, ale tiež finančne náročná záležitosť. V poslednej dobe však spolu so vzrastom popularity bezlepkovej diéty dochádza k veľkému rozvoju výroby bezlepkových potravín a nárastu počtu obchodov, ktoré tieto výrobky ponúkajú.

Pre dospelých je teda k dispozícii veľké množstvo potravín. Strava má zostať čo najviac zdravá a čerstvá. Pod pojmom bezlepková diéta je teda potrebné vidieť viac ako len vynechanie potravín s lepkom. Je to rovnaké, ako keby vegetarián konzumoval prevažne viac sladkého, len aby vynechal mäso. Jedálniček má byť vždy v súlade so zdravým rozumom a v súlade s tým, čo danému človeku “robí dobre”, čo podporuje jeho dobrý zdravotný stav.

Mlieko vadí?

Ohľadom laktózovej intolerancie, teda neznášanlivosti mliečneho cukru, je to tak, že v úvode bezlepkovej diéty ju majú skoro všetci pacienti, pretože enzým, ktorý štiepi mliečny cukor (laktázu), je obsiahnutý v tenkom čreve a tie sú narušené. Tí, ktorí laktózu netolerujú aj naďalej, majú pravdepodobne primárne laktózovú intoleranciu spôsobenú genetickým podkladom. Mliečny cukor je obsiahnutý minimálne v masle a syroch, ktoré všetci môžu užívať bez obáv. Treba sa ale vyhnúť sušenému mlieku, smotane a mlieku, kde je obsah mliečneho cukru vysoký.

Dodržiavanie pravidiel nutnosťou

Telo na bezlepkovú diétu reaguje veľmi rýchlo. Pacienti s celiakiou sú navyše vo veľkej väčšine veľmi uvedomelí a v dodržiavaní diéty dôslední. Najmä ženy si výborne osvojili pečenie a varenie bez lepku a nemajú s tým väčší problém. Horšia je situácia u mužov, ktorí sú menej často diagnostikovaní a tiež si často nedokážu odoprieť pivo. Porušenie diétneho režimu napríklad na dovolenke sa u väčšiny celiatikov zaobíde bez znateľných klinických prejavov. Na druhú stranu malá skupina pacientov je veľmi citlivá na príjem hoci aj malého množstva lepku. Pre diagnostiku nejasných stavov sa používa niekoľkotýždňové zaťaženie lepkom v množstve minimálne dva krajce alebo dva rožky denne. Jednorázové porušenie diéty sa na zdravotnom stave pacientov spravidla neprejaví.

Zdroj: redakcia, Foto: freeimages.com

Napíšte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *